De gemeente Helmond eerde zaterdag in samenwerking met Museum Helmond en het Lucas Gassel Genootschap de Helmondse kunstschilder Lucas Gassel (1488-1569). Dat gebeurde onder meer met het planten van de ‘Lucas Gassel zomereik’ in de kasteeltuin, hét hoogtepunt van de dag.

Bij de bibliotheek, naast de beschilderde grote muur die ook onderdelen van het werk van Lucas Gassel bevat, verzamelden zich de deelnemers aan deze bijzondere dag. De te planten zomereik was speciaal uitgezocht door het IVN. Het St. Catharinagilde en het Gilde van Sint Antonius Abt begeleidden de eik naar zijn nieuwe ‘thuis’ in de kasteeltuin.

Borstbeeld

Op de route werd er nog even stilgestaan bij het bronzen borstbeeld van Lucas Gassel, een werk van kunstenares Trudie Broos. Burgemeester Blanksma onthulde het borstbeeld op 16 oktober 2023. De acteurs die Lucas Gassel en zijn goede vriend Dominicus Samplonius vertolkten, spraken hier nog even een dankwoord uit aan Trudie Broos.

Achter de Liegbank

De zomereik kreeg uiteindelijk een plek in de kasteeltuin direct achter de beroemde Helmondse ‘Liegbank’. Voordat de boom werd geplant waren er nog enkele korte toespraken door Ger Jacobs van het genootschap, wethouder Marita van Lierop en de schilder Lucas Gassel zelf. Tegelijk werd ook de plaquette bij de boom onthuld. Ondertussen brachten de gildes een vaandelgroet.

Lucas Gasseltoren en werkplaats

Na de ceremonie in de kasteeltuin volgde de officiële opening van de Lucas Gasseltoren in het Kasteel. Hier was ook het schilderij ‘Het offer van Abraham’ te bewonderen. Ook werd de werkplaats van Lucas Gassel officieel geopend. Deze is tot aan het najaar ingericht op dezelfde etage.

 

Tekst en fotografie: Hans Choufoer (Dit is Helmond)